10 locuri de vizitat în București

Oraș al culturii în continuă evoluție, Bucureștiul a fost modelat de cutremure, război și capriciile unui dictator. Și acum, există un nou val de fațade de sticlă și turnuri înalte care se înmulțesc de la an la an.

Numit si „Micul Paris” pentru palatele sale în stil Beaux-Arts, Bucureștiul adăpostește surprize precum bisericile acoperite cu fresce care se ascund în umbra blocurilor comuniste. 

1. Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti

Întreaga latură de vest a Parcului Herăstrău este dată unui muzeu masiv în aer liber, care are peste 270 de clădiri istorice autentice.

Fabricate din piatră, lemn sau stiuleț (lut și paie), acestea au fost demontate cu grijă și repuse la un loc la acest loc și vin din toate colțurile țării, de la Banat în vest până la Moldova în est și Transilvania în centru.

Muzeul a fost înființat de catre Dimitrie Gusti în 1936, iar cele mai vechi case ale sale datează din secolul al XVIII-lea.

2. Palatul Parlamentului

O clădire de o amploare absurdă, Palatul Parlamentului găzduiește Parlamentul României, dar încapsulează perfect și megalomania lui Nicolae Ceaușescu.

Cu o suprafață de 365.000 de metri pătrați, este cea mai mare clădire administrativă din lume, destinată drept reședință și, deși conține săli de recepție, muzee și birouri guvernamentale și sala parlamentului, este încă aproape trei sferturi goală.

Palatul a fost punctul central al reproiectării pompoase a Bucureștiului de către Ceaușescu în urma unui cutremur din 1977 și avea opt niveluri subterane, la baza cărora se afla un buncăr nuclear.

3. Ateneul Român

Un loc extraordinar de spectacole, Ateneul Român Neoclasic este sediul Orchestrei Filarmonicii George Enescu.

Învelită în grădini, această structură magnifică a fost finalizată în 1888 și a fost restaurată minuțioasă pentru a o salva de la prăbușire în 1992.

Sub o cupolă grandioasă, împodobită cu stucaturi aurite, sala de concert circulară găzduiește mai mult de 650 de locuri și are o frescă epică pe friză care descrie cele mai importante evenimente din istoria României.

4. Lipscani (Centrul Vechi)

Un indiciu despre cum arăta Bucureștiul înainte de al Doilea Război Mondial, Lipscani a fost locul de afaceri în oraș între Evul Mediu și anii 1800.

Unele dintre denumirile străzilor amintesc și acum de breslele care s-au întemeiat cândva de-a lungul lor: Blănari (Strada Cojocarilor) sau Șelari (Strada Selărilor) singurele părți ale Bucureștiului care au fost recuperate după cel de-al Doilea Război Mondial și a renascut ca o zonă pietonală elegantă, care are buticuri, restaurante și baruri în clădiri restaurate.

5. Muzeul Țăranului Român

Deschis pentru prima dată în 1906, istoria acestui muzeu popular foarte apreciat a fost întreruptă în secolul XX de regimul comunist, dar a fost redeschis în 1990 la cel mult șase săptămâni după moartea lui Ceaușescu.

Restul este dedicat istoriei și culturii zonei rurale românești, însumând 400 de ani și prezentând o diversitate uluitoare de costume, mobilier, obiecte religioase și ceramică.

6. Parcul Herăstrău

Cel mai mare parc din București se învecinează la nord cu orașul, iar o mare parte din suprafața acestuia este ocupată de Lacul Herăstrău, de 74 de hectare.

Lacul are o potecă perimetrală de șase kilometri favorizată de joggeri vara, iar în acest sezon puteți închiria o bicicletă lângă intrarea principală sau puteți face o excursie cu barca de la debarcader.

7. Biserica Stavropoleos

Biserica Stavropoleos are o fațadă superbă, care are arcade multifoil pictate cu modele arabesti de foliat și zarci și susținute de capiteluri frumoase.

Biserica datează din anii 1720, iar arhitectura sa este o expresie perfectă a stilului brâncovenesc al României, care îmbină elemente bizantine, otomane, renascentiste și baroc.

Chiar alături se află o clădire de la începutul secolului XX care adăpostește artă religioasă, cum ar fi icoane și fresce din numeroasele biserici care au fost dărâmate în timpul regimului comunist după cel de-al Doilea Război Mondial.

8. Gradinile Cișmigiu

Cel mai vechi spațiu de recreere din centrul Bucureștiului, Grădinile Cișmigiu au luat contur la mijlocul secolului al XIX-lea și au fost amenajate de arhitectul peisagist german Carl Meyer.

Lacul în sine poate fi navigat cu barca cu vâsle vara, iar dacă îngheață iarna, este posibil să patinați pe suprafața lui.

Rondul Român este o grădină memorială, cu busturi ale celor 12 cei mai iubiți scriitori ai României, în timp ce există și monumente separate ale soldaților francezi care au murit în România în Primul Război Mondial și ale americanilor care au murit în țară în al Doilea Război Mondial.

9. Palatul Cotroceni

Înălțat în 1895 pentru primul rege al României, Carol I, Palatul Cotroceni se află pe un deal care fusese mult timp un loc de reședință pentru domnitorii României.

În urma abdicării ultimului rege, Mihai I, în 1947, proprietatea a fost folosită pentru primirea șefilor de stat în vizită.

Și de la revenirea democrației, palatul a devenit reședința oficială a Președintelui României.

Cea mai veche aripă a clădirii este deschisă publicului sub numele de Muzeul Național Cotroceni, evidențiind splendoarea bibliotecii, apartamentelor și sălilor de recepție, alături de o colecție mamut de pictură, sculptură, ceramică, arte grafice, mobilier, textile și sticlărie.

Multe dintre aceste obiecte erau colecțiile personale ale Reginei Maria a României și ale Regelui Ferdinand I la începutul secolului al XX-lea.

10. Calea Victoriei

Este un semn al istoriei și prestigiului acestei străzi că multe dintre atracțiile și reperele de pe această listă se află pe traseul acesteia.

Începând din Piața Revoluției din nord Calea Victoriei continuă până în jos până la râul Dâmbovița, este o stradă plina de divertisment, cafenele, magazine de modă, restaurante, localuri culturale și galerii de artă.

Acestea sunt în mare parte amplasate la capătul sudic, în timp ce părțile nordice sunt destinate reședințelor impunătoare.

Reputația de lux a Calei Victoriei persista de sute de ani, parțial pentru că era una dintre singurele străzi pavate din oraș (la început drumul era acoperit cu scânduri de lemn), scutindu-i pe cetățenii săi mai bogați de noroiul care domina restul orașului. toamna si primavara.

Acestea sunt doar cateva dintre lucrurile pe care le poti vizita in Bucuresti. Cel mai bun mod de a descoperii adevaratele comori ale Bucurestiului este sa il parcurgi la pas.

Leave a Comment