Ce este dieta ?

Ce este dieta ?

Cuvântul „dietă” te duce imediat cu gândul la un regim neplăcut de slăbit?

Dacă a făcut-o, probabil că nu sunteți singurii. Utilizarea termenului „dietă” în comercializarea produselor alimentare – de obicei descrie alimentele cu conținut scăzut de calorii.

Dar există un alt sens al acestui cuvânt. Dieta se poate referi și la alimentele și băuturile pe care o persoană le consumă zilnic și la circumstanțele mentale și fizice legate de alimentație. 

Nutriția implică mai mult decât să mâncați o dietă „bună” – este vorba despre hrană la fiecare nivel. Implică relații cu familia, prietenii, natura (mediul), corpurile noastre, comunitatea noastră și lumea.

Alegerile despre hrană sunt foarte mult legate de alte ființe umane și alte forme de viață de pe această planetă, deci deciziile sănătoase (și nesănătoase) au un impact mare.

Cum folosim o dieta si ce impact are asupra sanatatii?

Dietele la modă și cercetarea nutrițională se schimbă aproape zilnic. Cu toate acestea, în mijlocul tuturor studiilor chiar si dupa acestea, arată că alegerile alimentare bune au un impact pozitiv asupra sănătății, iar dietele sărace au efecte negative pe termen lung. 

Mancăm prea mult sau prea puțin ?

Obezitatea crește rapid și, este asociată cu multe boli grave, care pun viața în pericol.

Cu toate acestea, tulburările de alimentație, inclusiv anorexia nervoasă, bulimia (binge eating and purging) și binge-eating trouble, sunt, de asemenea, în creștere. 

Potrivit Asociației Naționale a Tulburărilor Alimentare, doar în Statele Unite, 20 de milioane de femei și 10 milioane de bărbați au suferit o tulburare de alimentație la un moment dat în viața lor. Aceste tulburări reprezintă amenințări semnificative pentru sănătate și sunt adesea cronice.

Cum ne hranim ?

Creșterea tulburărilor de alimentație, cât și a obezității demonstrează în mod dramatic că dieta nu se referă doar la a-i oferi organismului tău hrană. 

Hrănirea vă implică fiecare aspect al ființei dvs. – fizic, social, emoțional, mental și spiritual. Atunci când oricare dintre aceste aspecte sunt dezechilibrate, comportamentele alimentare pot suferi.

Nutriția implică relațiile noastre cu familia, prietenii, comunitatea, mediul și lumea. 

Trebuie să luăm decizii cu privire la ce și cum mâncăm, care ne stimulează nu numai sănătatea și bunăstarea, ci și sănătatea celor din jurul nostru și a planetei și a mediului înconjurător.

vegis.ro

Ce recomandă experții pentru o alimentație sănătoasă?

Cunoaște-ți greutatea corporală sănătoasă

Deoarece există dovezi atât de puternice care leagă obezitatea de multe boli cronice sau acute, Organizația Mondială a Sănătății vă recomandă să vizați o greutate corporală sănătoasă cu un indice de masă corporală (IMC) între 18,5 și 25. IMC indică starea de greutate a unui individ în raport cu înălțimea și ajută la un sentiment de raport sănătos între cele două. Acesti indici nu se aplică copiilor, vârstnicilor sau celor foarte sportivi.

Combinați alimentația sănătoasă cu exercițiile fizice

Studiile arată că dieta singură nu este la fel de eficientă în obținerea unei greutăți corporale sănătoase ca dieta combinată cu exercițiile fizice. 

Activitatea fizică are și multe alte beneficii pentru sănătate.

Chiar și pierderea în greutate relativ mică poate face diferența de sănătate prin reducerea tensiunii arteriale și îmbunătățirea toleranței la glucoză și a lipidelor din sânge.

fitlife.ro

Respectați orientările dietetice

Indiferent dacă lucrați pentru a pierde sau a menține greutatea, ar trebui să faceți alegeri sănătoase.

 

Bea apă

Este o recomandare obișnuită să beți 8-10 pahare (2 litri) de apă pe zi pentru a ajuta procesele biologice ale corpului, în special transportarea substanțelor nutritive către celule și eliminarea deșeurilor.

Se mai recomandă de catre anumite studii ca bărbaților să consume aproximativ 3,7 litri (aproximativ 16 căni) de apă pe zi, iar femeile să consume 2,7 litri (aproximativ 12 căni) de apă pe zi.

80% din acestea ar trebui să provină din apă potabilă și alte băuturi (dar nu sifon, cafea sau alcool).

Restul de 20% ar trebui să provină din alimente – în special din fructe și legume, care reprezintă 70% până la 95% apă.

Nevoile dvs. de apă depind de mulți factori, inclusiv sănătatea dvs., cât de activ sunteți și unde locuiți. În general, nu este o idee bună să folosești setea ca ghid pentru a bea. Până când îți este sete, este posibil să fii deja ușor deshidratat. Este deosebit de important ca adulții în vârstă să bea apă înainte de a deveni sete, deoarece simțul tău de sete se diminuează pe măsură ce îmbătrânești.

Fii atent la tiparele tale alimentare

Cum, când și unde mănânci? 

Puteți mânca deseori mese în timp ce faceți altceva: conducând vehicule, vorbind la telefon, urmărind televizorul sau citind. Pe scurt, s-ar putea să acordați puțină atenție mâncării. Ca rezultat:

  • Poate că nu întotdeauna gustați și savurați pe deplin mâncarea.
  • Puteți mânca mai mult decât aveți nevoie.
  • Uneori puteți suferi de indigestie sau alte simptome gastro-intestinale.

Mănâncă cu alții

În afară de efectele biologice ale mâncării pe fugă, există efecte sociale, psihologice și spirituale. Obiceiurile de fast-food vă pot nega beneficiile obținute din prepararea alimentelor cu atenție, apreciere și îngrijire și consumul altor persoane într-o atmosferă relaxantă.

Cercetările au demonstrat ca, componenta socială a alimentației este extrem de importantă pentru rezultatele sănătății și bunăstarea. Un studiu din 2011 a arătat că adolescenții si copii ,care iau masa cu familia de 3 sau mai multe ori în fiecare săptămână își cresc probabilitatea de a dezvolta obiceiuri alimentare sănătoase și de a menține o greutate normală. Un alt studiu a constatat că orele de masă în familie au scăzut, de asemenea, riscul de abuz de substanțe, relații sexuale, depresie, tulburări de alimentație și performanțe academice slabe în rândul adolescenților. Este logic să mănânci alături de alții care îți pasă este benefic pentru toată lumea.

Leave a Comment