Diferenţa dintre vegetarian şi vegan

Vegetarian sau vegan? Aceasta este o întrebare tot mai des întâlnită în jurul nostru. Poate şi tu ai observat, că un număr tot mai mare dintre apropiații, renunță la carne în detrimentul alimentelor vegetale.

Mulţi susţin că sunt vegetarieni, alţii sunt adepţii veganismului. Pentru că întâlnim tot mai des acești termeni ne-am propus să dezvăluim care este diferenţa între ei.

Ce înseamnă vegetarianismul?

Vegetarianismul se referă la practicarea unei diete care exclude carnea, preparatele din carne, peştele, fructele de mare şi alimentele obţinute prin ucidere. Practic, adepții vegetarianismului consumă alimente provenite de la plante în orice formă.  Mulţi renunţă la  carne din considerente de sănătate, alţii din pricina gustului. Sunt şi mulţi oameni care nu suportă gândul că animalele şi păsările sunt crescute în condiţii de captivitate şi apoi ucise pentru a fi transformate în hrană.  Adepții acestei diete completează necesarul de proteine consumând nuci, ciuperci, tofu multe leguminoase.  Totuşi, pentru a păstra un echilibru, mulți dintre vegetarieni păstrează în dietă alimentele provenite de la animale, care nu presupun măcelul. Mulți continuă să consume lapte, produse lactate,  ouă şi miere de albine.

În funcție de alimentele consumate vegetarianismul are mai multe ramuri:

  • semi vegetarianism
  • lacto ovo vegetarianism
  • api vegetarianism.

În prima categorie se găsesc adepţii acestui stil de viață care consumă mâncăruri vegetariene, dar uneori preferă să consume şi pește, lactate şi ouă. În a doua categorie avem adepții care renunță total la carne, pește, fructe de mare, însă continuă să beneficieze de aportul nutritiv al alimentelor așa-zis prietenoase, obţinute fără stresarea animalelor – lapte și derivați, ouă şi miere de albine. În al treilea curent se regăsesc practicienii vegetarianismului care renunţă al alimentele provenite de la animale, la carne, mai puţin la mierea de albine.

Ce înseamnă veganism?

Veganismul se considerat un stil de viaţă, mai mult decât un mod de a mânca. Adepții veganismului nu consuma nici un fel de aliment provenit de la animale, mulți dintre aceștia renunța chiar şi la miere de albine şi gelatina şi produsele care au în compoziţie acest derivat. Veganismul este o filosofie, cei cel îl adoptă nu renunță la alimente animale din considerente de sănătate sau de gust, ci renunță la acest privilegiu pentru a proteja drepturile alimentelor.

Se poate spune că toţi vegetarienii sunt vegani, dar nu toți practicanții veganismului sunt vegetarieni.  

Leave a Comment