Câini de serviciu și cum ajuta aceștia persoanelor cu dizabilități

Câinii de serviciu joacă un rol vital în viața persoanelor cu dizabilități, de la autism la distrofie musculară. Aceste animale iubitoare își ajută stăpânii să îndeplinească sarcinile de zi cu zi, iar unele sunt special instruite pentru persoanele cu diabet, epilepsie sau PTSD.

Ce este un câine de serviciu?

Câinii de serviciu sunt special dresați pentru a îndeplini sarcini specifice pentru persoanele cu dizabilități. Aceste dizabilități pot fi fizice, senzoriale, psihiatrice, intelectuale sau mentale.

Câinii de serviciu au drepturi complete de acces public, ceea ce înseamnă că pot merge în locuri în care alte animale nu sunt permise. 

Ce rase sunt cei mai buni câini de serviciu?

Știm că câinii au un simț al mirosului remarcabil care îl depășește cu mult pe oameni. De fapt, simțul lor olfactiv este de 10.000 – 100.000 de ori mai bun decât cel al oamenilor. Dar este nevoie de mai mult decât un nas bun pentru a fi un câine de serviciu. Rasele cele mai frecvent utilizate ca câini de serviciu au următoarele caracteristici cheie:

Dorință de muncă

Câinele de serviciu ar trebui să fie mai fericit la plimbare sau la parcul pentru câini decât întins acasă.

Un comportament calm

Câinele de serviciu nu poate provoca deranjamente în public și nu poate fi uimit ușor de împrejurimile lor.

Inteligența 

Câinele trebuie să îndeplinească sarcini complexe care necesită inteligență înnăscută și o bună luare a deciziilor.

O dispoziție prietenoasă

Trebuie să fie prietenos și confortabil în preajma oamenilor și a altor animale.

O dispoziție iubitoare

Câinele trebuie să poată forma o legătură puternică pentru a vă satisface cel mai bine nevoile.

Printre cei mai folositi cainii de serviciu fac parte 

  • Labradori (americani și englezi)
  • Golden Retrievers
  • Ciobanesc german
  • Pudeli
  • Boxeri
  • Border Collies

Tipuri de câini de serviciu

Există multe tipuri de câini de serviciu și fiecare tip oferă o serie de caracteristici și beneficii unice

Câini de detectare a alergiilor

Acești câini sunt special dresați să detecteze și să alerteze la mirosul alergenilor, cum ar fi arahide, gluten sau ouă. 

Majoritatea câinilor de detectare a alergiilor poartă veste cu buzunare pentru informații medicale și medicamente. În multe cazuri, vesta va avea un plasture care direcționează respondenții să-și verifice buzunarele în caz de urgență.

Câini de serviciu pentru autism

Câinii de serviciu pentru autism sunt dresați pentru a ajuta oamenii să navigheze în mediile sociale. Mulți oameni cu autism au dificultăți în a citi indicii sociale și a forma legături cu semenii lor. Câinii sunt conexiunea perfecta și pot oferi un sentiment de predictibilitate și confort persoanelor cu autism, totodata pot ajuta persoanele cu autism să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare și să-și țină emoțiile sub control.

Câini de alertă pentru diabetici

Acești câini de serviciu sunt dresați în mod special pentru a-și avertiza persoana cu privire la creșterile (hiperglicemie) și scăderile (hipoglicemie) potențial mortale ale zahărului din sânge. Când câinele alertează, partenerul știe să-și testeze sângele și apoi să injecteze insulină sau să ingereze glucoză pentru a-și ajusta nivelul. 

Câini ghid

Poate cel mai cunoscut tip de câini de serviciu, câinii ghid îi ajută pe indivizi orbi și cu vedere scăzută să navigheze în lume. Acești câini poartă de obicei un ham special cu un mâner pe care să-l apuce proprietarul, mai degrabă decât o vestă.

Labradorii, Golden Retrievers și ciobăneștii germani sunt de obicei dresați ca și câini ghid.

Câini pentru persoanele fara auz

Câinii sunt dresați să-și ajute partenerii surzi și cu deficiențe de auz. Când câinele aude un anumit semnal, își alertează stăpânul și îl conduc către zgomot. Aceste indicii includ alarme de fum sau incendiu, sonerii, bătăi la ușă, telefoane, ceasuri deșteptătoare și chiar numele persoanei.

Câini de asistență pentru mobilitate

Multe persoane cu dizabilități se bazează pe câinii de asistență pentru mobilitate pentru a-i ajuta să îndeplinească sarcinile de zi cu zi. Aceasta include recuperarea obiectelor, deschiderea ușilor, apăsarea butoanelor automate ale ușii și aprinderea luminilor.

Unii câini de asistență pentru mobilitate sunt dresați în mod special pentru a sprijini partenerii cu probleme de echilibru. Câinii de sprijin trebuie să fie suficient de mari pentru a-și susține persoana și au de obicei peste 40 de kg. Ei poartă adesea hamuri special montate care îi ajută să-și ajute proprietarul.

Câini de alertă de criză

Acești câini de serviciu ajută persoanele înainte, în timpul și după convulsii. 

Ajutându-și partenerul să-și recapete cunoștința după o criză.

Mutarea fizică a persoanei lor dacă are o criză într-un loc nesigur.

Folosind stimularea cu presiune profundă pentru a pune capăt crizei partenerului lor devreme.

Aducerea medicamentelor persoanei lor când ies dintr-o criză.

Leave a Comment