Cheltuirea unor sume excesive de bani pe echipament nu estet nici pe departe la fel de important ca învățarea artei fotografiei.
Pentru călătorii care doresc să-și intensifice fotografiile fără a pierde mii de lei, iată câteva lucruri pe care ar trebui sa le stii.
Ia niște echipament dacă dispui de un buget
Deși nu este nevoie să spargeți banii cu o cameră digitală (DSLR / mirrorless ) semiprofesională sau profesională.
Pe măsură ce abilitățile dumneavoastră progresează, senzorii full frame devin mai atractivi datorită capacităților lor la lumină scăzută, capacității de a controla estomparea fundalului (cunoscută și sub numele de „bokeh”) și flexibilității în timpul editării fotografiilor.
Dar cu aceste avantaje vine un preț semnificativ mai mare, nu numai pentru corpul camerei, cat și pentru obiectivele specifice.
Dacă nu dispuneti de un buget special alocat pentru cumpararea unu aparat foto, telefoanele mobile au camere din ce in ce mai bune si puteti realiza fotografii demne de invidiat.
Controlati viteză de expunere, diafragma și ISO
Pentru a obține o expunere sau luminozitate adecvată în timpul fotografierii, viteza obturatorului, diafragma și ISO trebuie să funcționeze împreună și să fie echilibrate.
Shutter speed -ul este perioada de timp în care obturatorul rămâne deschis pentru a lăsa să intre lumina. Cu cât obturatorul rămâne deschis mai mult timp (sau cu cât shutter speed este mai mică), cu atât mai multă lumină va pătrunde în cameră și fotografia va fi mai luminoasă.
Deși sună destul de simplu, trucul este să mențineti shutter speedul suficient de rapid pentru a îngheța mișcarea, în timp ce il setați suficient de lent, astfel încât să nu reveniți cu o grămadă de fotografii întunecate, subexpuse când ajungeți acasă.
Dacă fotografiați un subiect care se mișcă rapid, cum ar fi o pasăre sau o persoană care merge pe bicicletă, setati shutter speed-ul mai rapid pentru a vă asigura că fotografiile sunt clare.
O diafragmă mai mare, cum ar fi f2.8, va estompa totul în fundal, făcându-l perfect pentru fotografierea portretelor sau orice doriți cu adevărat să iasă în evidență subiectul. Pe măsură ce închideți diafragma, fundalul se va focaliza încet. Dacă fotografiați ceva la distanță sau doriți ca totul să fie focalizat, utilizați o deschidere de f11 sau mai mică.
Aceste lucruri se pot seta si pe smartphone deoarece marea majoritate a acestora beneficiaza de fotografiere manuala .
Înțelegeți compoziția de bază
Regulile sunt menite să fie încălcate dar trebuie sa ști când și cum să faci asta
„Regula treimii” este o regulă clasică de fotografie care împarte fiecare fotografie în trei secțiuni orizontal și vertical. Desigur, există o mulțime de scenarii – un portret, de exemplu – în care ați putea dori să ignorați cu totul această regulă.
Alte compoziții creative, cum ar fi ramurile copacilor nefocalizate în prim-plan pentru a-ți încadra subiectul, pot, de asemenea, să ducă o fotografie la nivelul următor. Sau folosiți linii, cum ar fi crestele munților sau chiar linii galbene pictate pe un drum, pentru a ajuta la atragerea privitorului spre subiect.
Folosește lumina în avantajul tău
Este aproape imposibil (ei bine, mai dificil) să faci o fotografie proastă de la răsărit până la aproximativ o oră după, sau la apus. Când este posibil, ieșiți la răsărit și apus pentru a fotografia, dar aveți o idee dinainte despre ce ați dori să faceți. Adesea, lumina lovește perfect doar pentru câteva minute și, dacă petreci acel timp încercând să-ți dai seama ce vrei să fotografiezi, o să-l ratezi.
Învață să folosești software de post-procesare
Editarea fotografiilor este la fel de importantă ca și fotografierea lor. Desigur, doriți ca fotografiile să fie cât mai aproape de perfecte posibil direct din cameră, dar chiar și fotografiile perfecte pot folosi ajustări de bază de corecție a obiectivului, ajustări de culoare, claritate și așa mai departe.
Înregistrarea fotografiilor în format RAW (formatul care contine cea mai multa informatie), mai degrabă decât în format JPG, va permite mai multă flexibilitate la editare. Acest tip de fișier poate fi modificat mai mult fără a compromite calitatea fotografiei.
Adobe Lightroom este standardul industriei pentru software-ul de editare de bază, deși există o mulțime de alte programe de încercat. Vizionarea tutorialelor pe YouTube este una dintre cele mai bune modalități pe care le-am găsit pentru a învăța cum să editezi fotografii și să le faci ultimele retușuri înainte de a le arăta lumii.