Te gândeşti ca sedentarismul îţi afectează sănătatea fizică şi psihică? Să te organizezi şi să faci sport acasă pare soluţia ideală. Trebuie să recunoaştem, realizarea unui program de exerciții vine cu numeroase avantaje.
În primul rând mișcarea îşi lasă amprenta asupra posturii, a sănătăţii fizice, însă în același timp te ajută să te organizezi mai bine, şi de ce nu să economiseşti bani. Iată o serie de trucuri pe care le poți folosi, pentru a avea garanția că ai succes, şi că vei transforma antrenamentele de acasă în obicei.
Descoperă exerciţiile ce implică forţa proprie
Trupul propriu este cel mai eficient instrument. Poţi realiza antrenamente eficiente cu ajutorul trupului tău. Extensiile, săriturile, flotările, abdomenele, genuflexiunile, sunt doar câteva dintre exerciţiile care folosesc forţă proprie şi care dau rezultate foarte bune. Nu îţi trebuie aparate sofisticate pentru a face mişcare, doar voinţa!
Începe cu exerciţii simple
Ca începutul să fie cât mai lin, este important să îţi obişnuieşti corpul cu mişcarea. Dacă o iei din prima zi cu exerciţii solicitante, ţi se va părea epuizant, şi vei renunţa înainte de a stabili o rutină. Trebuie să începi cu paşi mici. Exerciţiile simple te vor ajuta să te obişnuieşti cu mişcarea şi să te coordonezi. Începând cu mişcări simple vei evita accidentările. Este important, să nu te arunci de la început asupra exerciţiilor de tip High Intensity, acestea sunt destinate celor ce au condiție fizică.
Ţine seamă de ritmul propriu
Este important să îţi asculţi corpul. Când simţi durere acută, este semn că trebuie să faci o pauză de câteva momente sau să continui cu exerciţii mai uşoare. E indicat să îţi depășești limitele, dar să o faci pas cu pas. Suprasolicitarea corpului nu te va ajuta să ajungi în formă mai rapid.
Începe cu antrenamente scurte
Dacă vrei să aduci mișcarea în rutină de zi cu zi este indicat să începi treptat. Cei mai mulți dintre antrenorii personali recomandă pentru început realizarea unui program scurt de 15-20 de minute. Durata antrenamentelor poate fi mărită pe măsură ce organismul se obişnuieşte cu mișcarea, şi pe măsură ce capeţi oarecare dexteritate în realizarea mişcărilor. Ve vedea că ușor ușor, vei iubi mişcarea!
Stabilește o rutină şi respecta-o
Rutina este importantă. Sportul presupune disciplina. Chiar dacă nu vorbim de performanță nu înseamnă că nu trebuie să depui efort şi să păstrezi ordinea. Pentru a beneficia de efectele pozitive ale antrenamentelor trebuie consecvență. O rutină zilnică te va ajuta să transformi sportul într-un mod de viaţă.
Nu lăsa febră musculară să te oprească
Primele antrenamente vor lăsa urme. Febră musculară este cel mai neplăcut semn. Totuși, păstrează-ţi optimismul. Consideră că febră musculară este o consecinţă naturală a faptului că musculatură lucrează eficient. Vei face febra musculare după orice pauză lungă, dar şi atunci când treci de la un nivel de intensitate la altul. Nu renunța din pricina durerilor musculare, oricum cel mai bun remediu pentru febră musculară este mișcarea!
Tipuri de exerciții pe care le poți introduce în rutină
Antrenamentele trebuie să înceapă cu încălzirea şi să se finalizeze cu stretching. Astfel previi accidentările şi întinderile musculare. Extensiile, mersul, mișcările dorsale, rotirile umerilor sunt câteva dintre exercițiile pe care le poţi realiza în prima parte, de încălzire. Poţi aloca câte 30 de secunde fiecărui tip. Indiferent de intensitatea antrenamentului, ţine minte, primele 5 minute sunt destinate încălzirii.
Pot urma o serie de exerciții de tip cardio sau de tonifiere musculare, cum preferi. Aici fie poţi căuta programe cu 40 de secunde mișcări şi 15 pauză activă, fie poți adopta serii de repetări cu pauze de 20 de secunde. Poți efectua repetări de fandări pe loc, flotări, planşe, plânse laterală, planșe cu picior ridicat în spate, fluturi lateral, fandări. Dacă creativitatea îţi dă bătăi de cap poți apela la canalele specializate. Vei descoperi o varietate mare de exerciții din care poți să le selectezi pe cele care ţi se potrivesc.
Nu uita de întinderi. Cum am precizat orice antrenament trebuie să se finalizeze cu cel puțin cinci minute de stretching! Secretul unor antrenamente reușite stă în corectitudine. Nu sari peste nicio etapă. Execută corect fiecare exercițiu. Ia-ţi pauze când ai nevoie. Hidratează-te. Acestea sunt doar câteva dintre recomandările specialiştilor. Urmându-le te vei bucura de energie şi vei menţine starea de sănătate la cote optime.